Convingerea

Martie 9, 2012

Problema este nu un rit religios ci credinta intr-un bine general posibil ca si un decalog crestin, doar ca exemplu*. Pe acesta il incalca -poate- si cine il stie  si cine nu il stie, dar eu  zic ca a-l incalca, nu este etic. De ce ? Pentru ca stiu de el si in viata, principiile acestea te ajuta sa-ti urmezi calea dreapta, printre oameni.  O generalizare obiectiva la tot, acest cod.

sursa : http://ro.wikipedia.org/wiki/Cele_zece_porunci

*Cele zece porunci

Învățătura iudaică Învățătura augustino-luterană Învățătura ortodoxă Învățătura catolică și luterană
Introducere Atunci Dumnezeu a rostit toate aceste cuvinte și a zis Atunci Dumnezeu a rostit toate aceste cuvinte și a zis „Eu sunt Domnul, Dumnezeul tău.” Atunci Dumnezeu a rostit toate aceste cuvinte și a zis „Eu sunt Domnul, Dumnezeul tău.” Atunci Dumnezeu a rostit toate aceste cuvinte și a zis:
Prima Poruncă „Eu sunt Domnul, Dumnezeul tău.” „Să nu ai alți dumnezei afară de mine. Să nu-ți faci chip cioplit, nici vreo înfățișare a lucrurilor care sunt sus în ceruri, sau jos pe pământ, sau în apele mai de jos decât pământul. Să nu te închini înaintea lor și să nu le slujești.” „Să nu ai alți dumnezei afară de mine. ” „Eu sunt Domnul Dumnezeul tău: să nu ai alți dumnezei afară de mine, să nu-ți faci chip cioplit ca să te închini lui.”
Porunca a II-a „Să nu ai alți dumnezei afară de mine. Să nu-ți faci chip cioplit, nici vreo înfățișare a lucrurilor care sunt sus în ceruri, sau jos pe pământ, sau în apele mai de jos decât pământul. Să nu te închini înaintea lor și să nu le slujești.” „Să nu iei în deșert Numele Domnului, Dumnezeului tău; căci Domnul nu va lăsa nepedepsit pe cel ce va lua în deșert Numele Lui.” „ Să nu-ți faci chip cioplit, nici vreo înfățișare a lucrurilor care sunt sus în ceruri, sau jos pe pământ, sau în apele mai de jos decât pământul. Să nu te închini înaintea lor și să nu le slujești.” „Să nu spui numele Domnului Dumnezeului tău în zadar.”
Porunca a III-a „Să nu iei în deșert Numele Domnului, Dumnezeului tău; căci Domnul nu va lăsa nepedepsit pe cel ce va lua în deșert Numele Lui.” „Adu-ți aminte de ziua de odihnă, ca s-o sfințești.” „Să nu iei în deșert Numele Domnului, Dumnezeului tău; căci Domnul nu va lăsa nepedepsit pe cel ce va lua în deșert Numele Lui.” „Adu-ți aminte să sfințești ziua Domnului.”
Porunca a IV-a „Adu-ți aminte de ziua de odihnă, ca s-o sfințești.” „Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta, pentru ca să ți se lungească zilele în țara, pe care ți-o dă Domnul, Dumnezeul tău.” „Adu-ți aminte de ziua de odihnă, ca s-o sfințești.” „Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta, ca să-ți fie bine și să trăiești mult pe pământ.”
porunca a V-a „Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta, pentru ca să ți se lungească zilele în țara, pe care ți-o dă Domnul, Dumnezeul tău.” „Să nu ucizi.” „Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta, pentru ca să ți se lungească zilele în țara, pe care ți-o dă Domnul, Dumnezeul tău.” „Să nu ucizi.”
Porunca a VI-a „Să nu ucizi.” „Să nu preacurvești.” „Să nu ucizi.” „Să nu faci fapte necurate.”
Porunca a VII-a „Să nu preacurvești.” „Să nu furi.” „Să nu fii desfrânat.” „Să nu furi.”
porunca a VIII-a „Să nu furi.” „Să nu mărturisești strâmb împotriva aproapelui tău.” „Să nu furi.” „Să nu mărturisești strâmb împotriva aproapelui tău.”
Porunca a IX-a „Să nu mărturisești strâmb împotriva aproapelui tău.” „Să nu poftești casa aproapelui tău.” „Să nu mărturisești strâmb împotriva aproapelui tău.” „Să nu poftești femeia aproapelui tău.”
porunca a X-a „Să nu poftești casa aproapelui tău; să nu poftești nevasta aproapelui tău, nici robul lui, nici roaba lui, nici boul lui, nici măgarul lui, nici vreun alt lucru care este al aproapelui tău.” „Să nu poftești nevasta aproapelui tău, nici robul lui, nici roaba lui, nici boul lui, nici măgarul lui, nici vreun alt lucru, care este al aproapelui tău.” „Să nu poftești casa aproapelui tău; să nu poftești nevasta aproapelui tău, nici robul lui, nici roaba lui, nici boul lui, nici măgarul lui, nici vreun alt lucru care este al aproapelui tău.” „Să nu poftești casa aproapelui tău și nici un lucru ce este al lui.”
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: